Airsoft vs. Airgun: Care Sunt Diferențele?


Când vine vorba de jocuri mil-sim sau a activităților de tragere cu arme neletale, două opțiuni populare sunt airsoft-ul și airgun-ul. Cu toate că ambele oferă o experiență de tragere realistă, ele sunt cu totul diferite în ceea ce privește tehnologia, muniția și utilizările lor.

Diferențele dintre airsoft și airgun sunt reprezentate de faptul că airsoft-ul este potrivit pentru jocuri și simulări recreative, cu putere și precizie mai scăzute, în timp ce airgun-ul este potrivit pentru tragere la țintă și vânătoare, având o putere și precizie superioare. Cu toate acestea, este esențial să se respecte reglementările locale și naționale și să se acorde atenție regulilor de siguranță pentru oricare dintre aceste tipuri de replici.

În acest articol îmi propun să explorez diferențele dintre airsoft si airgun ca să te ajut să determini care activitate este potrivită pentru tine.

infografic in care sunt prezentate diferentele dintre Airsoft si Airgun

Ce Sunt Airsoft și Airgun?

Airsoft și airgun sunt două sporturi care folosesc tipuri de arme pe bază de aer comprimat pentru a trage proiectile, dar există diferențe semnificative între ele.

Airsoft-ul este un sport în care se folosesc replici de arme de foc care trage proiectile mici, numite BB-uri, cu o viteză relativ mică. Aceste BB-uri sunt confecționate din plastic și nu sunt periculoase la distanțe mici sau medii. Airsoft-ul este adesea practicat într-un cadru recreativ sau în jocuri de simulare militară.

Pe de altă parte, airgun-ul folosește ghiulele sau proiectile similare la viteze mult mai mari decât airsoft-ul. Airgun-urile sunt utilizate în mod obișnuit pentru vânătoare sau pentru tragerea la țintă și pot avea diferite puteri, de la cele mai mici până la cele extrem de puternice.

Care Sunt Diferențele Între Airsoft Și Airgun?

poza cu arme Airsoft si Airgun

 1. Tehnologie și Mecanisme:
  • Airsoft-ul utilizează un mecanism de acționare electric (AEG), gaz sau aer comprimat (CO2) pentru a trage BB-urile. AEG-urile sunt cele mai comune și funcționează cu o baterie electrică care alimentează un motor pentru a trage proiectilele. Armele airsoft au adesea moduri de tragere semi-automate sau automate și sunt proiectate pentru replicarea realistă a armelor de foc.
  • Airgun-ul utilizează diferite mecanisme de acționare, cum ar fi arcul unui piston, o pompă manuală sau un rezervor de CO2 pentru a crea presiune și a propulsa proiectilele (de obicei, ghiulele sau săgeți). Acestea pot varia în funcție de tipul de airgun și de puterea sa.
 2. Muniție:
  • Airsoft – Armele airsoft trag BB-uri, care sunt bile mici de plastic cu diametre de obicei de 6 sau 8 mm. Aceste BB-uri sunt relativ ușoare și nu au o putere mare. Ele sunt proiectate să fie non-periculoase la distanțe scurte și sunt adesea utilizate în jocurile de airsoft pentru simularea de focuri de armă.
  • Airgun – Armele airgun trag ghiulele, săgeți sau proiectile similare, care sunt mai mari și mai grele decât BB-urile folosite în airsoft. Ghiulelele sunt proiectate pentru a fi utilizate în scopuri de tragere sau vânătoare și au o energie cinetică semnificativ mai mare.
 3. Putere:
  • Airsoft – Replicile airsoft au o putere mult mai mică în comparație cu airgun-urile. BB-urile trase din airsoft-uri pot provoca disconfort sau mici vânătăi la contactul cu pielea, dar sunt în general considerate inofensive la distanțe scurte. 
  • Airgun – Airgun-urile sunt proiectate pentru a fi precise și pentru a trage la distanțe mai mari. Ele sunt concepute pentru a fi folosite în vânătoare sau pentru tragerea la țintă la distanțe mai mari.În funcție de puterea lor, la distanțe mai mari pot cauza răni serioase.
 4. Precizie și Distanța de Tragere:
  • Airsoft – Armele airsoft sunt concepute pentru a fi utilizate la distanțe relativ scurte, de obicei sub 30 de metri. Precizia lor depinde de calitatea replicii și de muniția folosită. Deși pot fi precise la distanțe mici, sunt mai puțin eficiente la distanțe mai mari.
  • Airgun: Airgun-urile sunt proiectate pentru a fi precise și pot trage la distanțe semnificativ mai mari decât airsoft-urile. Ele sunt utilizate pentru vânătoare sau pentru competiții de tragere la țintă la distanțe de peste 100 de metri, în funcție de tip și calibru.
 5. Utilizări:
  • Airsoft – Replicile airsoft sunt utilizate în jocuri de simulare militară, jocuri de rol, competiții sportive și pentru recreere. Ele sunt proiectate să ofere o experiență realistă de tragere, dar nu sunt letale la distanțe scurte.
  • Airgun – Airgun-urile sunt utilizate pentru vânătoare, competiții de tragere la țintă și activități de timp liber. Ele sunt arme reale și pot provoca răni grave.
 6. Siguranță și Reglementări:
  • Airsoft-ul este considerat în general mai sigur din cauza muniției mai ușoare și a vitezelor mai scăzute. Cu toate acestea, este important să se respecte întotdeauna regulile de siguranță și să se poarte echipamentul de protecție adecvat în timpul jocurilor de airsoft.
  • Airgun-ul, din cauza armelor cu putere mai mare, poate fi mai periculos și poate necesita permise sau licențe pentru a-l practica.
 7. Costuri și Accesorii
  • Airsoft-ul este adesea mai accesibil din punct de vedere financiar și are o gamă largă de replici și accesorii disponibile. Cu toate acestea, costurile pot varia în funcție de calitatea replicii și a accesoriilor.
  • Airgun-ul poate fi mai costisitor, în special datorită armelor de calitate superioară sau cu caracteristici avansate. Accesoriile, cum ar fi lunetele de tragere sau sistemul de amortizare a șocului, pot adăuga costuri suplimentare.

Airgun În România

poza cu jucător Airgun pe teren

În România, utilizarea și deținerea airgun-urilor este reglementată de lege, iar existența unor locuri special amenajate pentru practicarea airgun-ului poate varia în funcție de regiune și de interesele locale. Pentru a juca airgun în România, este important să țineți cont de următoarele aspecte:

 • Cluburi de Tragere și Poligoane: Căutarea unui club de tragere sau poligon de tragere în apropierea dumneavoastră poate fi o opțiune. Aceste locații pot oferi facilități pentru trageri cu airgun-uri și pot organiza competiții sau evenimente pentru iubitorii de airgun.
 • Legislație și Reglementări: Asigurați-vă că sunteți în deplină conformitate cu legile și reglementările locale și naționale referitoare la deținerea și utilizarea airgun-urilor. Este posibil să fie necesar să obțineți permise sau autorizații, mai ales pentru airgun-urile cu putere mare.
 • Comunități Online: Puteți căuta comunități online sau grupuri de pasionați de airgun din România. Aceste comunități pot oferi informații și recomandări cu privire la locurile de joacă sau evenimentele din zona dumneavoastră.
 • Aprobări Locale: În unele locuri, puteți obține aprobarea de a utiliza airgun-urile în proprietatea privată sau pe terenurile private, cu condiția să respectați regulile de siguranță și să luați măsuri pentru a evita pericolele pentru vecini sau pentru mediu

Concluzii

În concluzie, airsoft-ul și airgunul sunt două sporturi care utilizează replici de arme care servesc scopuri diferite. Airsoft-ul este potrivit pentru cei care doresc să se distreze într-un mediu simulat, în timp ce airgun-ul este mai potrivit pentru activități precum tragerea la țintă sau vânătoare. Este esențial să înțelegeți diferențele tehnice, de muniție și de performanță între cele două pentru a face alegerea potrivită în funcție de interesele și necesitățile dumneavoastră.

George Popa

Salut! Numele meu este George Popa și datorită pasiunii pentru airsoft am creat site-ul Airsoft-Fans. Cu o experiență vastă în domeniu și o dragoste profundă pentru acest sport, doresc să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele prin articole și ghiduri practice. Misiunea mea este de a inspira și de a ajuta comunitatea airsoft să se dezvolte și să se bucure de fiecare moment petrecut în acest sport captivant.

Recent Posts