Ce este Airsoftul? Un ghid pentru începători


Bine ați venit în fascinanta lume a airsoftului! Sunt sigur că cel puțin o dată ai auzit termenul de ”airsoft” sau ai văzut un grup de oameni jucându-se. Dar ce înseamnă cu adevărat și cum se joacă? Dacă ești curios să afli mai multe, ai ajuns în locul potrivit.

Acest ghid va defini și explica ce este airsoftul, de la originea și evoluția sa până la reguli, echipamente, moduri de joc și multe altele. Voi acoperi tot ce trebuie să știi despre acest sport captivant și te voi ajuta să înțelegi cu adevărat ceea ce înseamnă airsoftul.

Fie că ești un începător care dorește să se alăture acestei comunități sau pur și simplu ești curios să afli mai multe, acest articol îți va oferi informațiile de care ai nevoie. Așadar, pregătește-te pentru o călătorie captivantă în lumea airsoftului!

Cum a Început Airsoftul?

Airsoftul a început în Japonia în anii 1970, ca o alternativă sigură la jocurile cu arme de foc reale. Jocul a devenit popular în Asia și Europa, și a ajuns în America de Nord în anii 1990. În prezent, airsoftul este un sport popular în întreaga lume, cu milioane de jucători și sute de evenimente organizate în fiecare an.

Mai jos voi atașa un grafic în care este evidențiat nivelul de interes pe care românii îl acordă airsoftului în ultimul an. Se poate observa nu numai că nivelul de interes este unul înalt, dar și că acesta este în creștere.

grafic interes airsoft in romania

Care Sunt Regulile Airsoftului?

În airsoft există reguli de siguranță și un cod de conduită pe care fiecare jucător trebuie să le respecte. Regulile de siguranță includ purtarea echipamentului de protecție și respectarea regulilor specifice terenului de joc. Codul de conduită se referă la respectarea adversarilor și a regulilor jocului. În plus, fiecare țară are legi specifice privind airsoftul, care trebuie respectate. Mai jos voi detalia 4 dintre regulile esențiale pe orice teren de airsoft.

 • Siguranța: Siguranța este o prioritate în airsoft, iar echipamentul de protecție este esențial. În mod special, ochelarii de protecție sunt obligatorii în orice situație de joc. Aceștia trebuie să fie rezistenți la impact și să acopere complet ochii. Unele locuri cer și protecția suplimentară a feței, gâtului și a altor zone vulnerabile.
 • Limita de putere pentru arme: Aceasta poate varia în funcție de locația și de natura evenimentului. În general, există limitări privind viteza cu care proiectilele sunt propulsate de către armele de airsoft, măsurată în FPS (feet per second). Armele standard de airsoft ar trebui să aibă o viteză sub 350-400 FPS, în timp ce armele de sniper pot ajunge până la 500 FPS. Aceste numere pot varia în funcție de regulile fiecărui teren de joc.
 • Distanța de angajament: Aceasta se referă la distanța minimă la care un jucător poate trage asupra unui adversar. Pentru armele de airsoft standard, acesta este de obicei de 10 metri. Pentru armele de tipul sniper, distanța minimă de angajament poate fi de 30 metri sau mai mult. Scopul acestor reguli este de a preveni rănirea accidentală din apropiere.
 • Reguli de fair-play: De exemplu, jucătorii trebuie să se declare “eliminați” când sunt loviți de o bilă, chiar dacă nu există niciun judecător în preajmă pentru a vedea impactul. Astfel de reguli mențin spiritul de fair-play și respect reciproc în comunitatea airsoft.

Acestea sunt doar câteva exemple de reguli standard în airsoft. În funcție de locul și modul în care joci, ar putea exista și alte reguli sau norme pe care trebuie să le respecți. Întotdeauna este recomandat să te familiarizezi cu regulile specifice înainte de a participa la un joc sau eveniment de airsoft.

Modurile Cele Mai Populare De Joc Airsoft

airsoft sniper ascuns in iarba

Pentru a preveni monotonia, dar și pentru a se potrivi cu diferitele preferințe și stiluri de joc ale jucătorilor, există mai multe tipuri de jocuri de airsoft. Diversitatea modurilor de joc ajută la menținerea airsoftului proaspăt și interesant, chiar și pentru jucătorii mai experimentați. În continuare voi enumera cele mai cunoscute tipuri de joc de airsoft:

 • Deathmatch în Echipă (Team Deathmatch): Acesta este unul dintre cele mai comune moduri de joc în airsoft. Două echipe concurează una împotriva celeilalte, cu obiectivul de a elimina jucătorii echipei adverse. Jocul se termină când toți jucătorii unei echipe au fost eliminați.
 • Capturează Steagul (Capture the Flag): În acest mod de joc, fiecare echipă are un steag pe care îl protejează. Obiectivul este de a captura steagul echipei adverse și de a-l aduce înapoi la baza propriei echipe fără a fi eliminat.
 • Cucerirea Bazei (Base Assault): O echipă apără o bază, în timp ce cealaltă echipă încearcă să o cucerească. Acest mod de joc este adesea cronometrat, cu echipa atacatoare care încearcă să cucerească baza într-un timp limitat.
 • Regele Dealului (King of the Hill): Un mod de joc în care toate echipele încearcă să controleze o anumită zonă sau un punct pe câmpul de luptă pentru o anumită perioadă de timp.
 • Căutarea și Distrugerea (Search and Destroy): În acest mod de joc, o echipă ascunde un obiect pe câmpul de luptă, în timp ce cealaltă echipă încearcă să-l găsească și să-l distrugă într-un timp limitat.
 • Milsim (Military Simulation): Este un mod de joc mai complex și mai realist, care imită operațiunile militare. Jocurile Milsim pot dura mai multe zile și implică scenarii de joc mai detaliate și elaborate.
 • Speedsoft: Acesta este un mod de joc de tip fast-paced, în care se pune accent pe viteza și agilitate. De obicei, se joacă pe câmpuri mai mici și implică mai puțin realism în comparație cu Milsim.

Acestea sunt doar câteva exemple și există multe alte moduri de joc în airsoft. Multe cluburi și evenimente de airsoft pot avea propriile lor variații sau pot combina elemente din diferite moduri de joc pentru a crea scenarii unice.

Echipament Necesar Ca Să Joci Airsoft

Jocul de airsoft necesită un echipament adecvat pentru ca fiecare participant să se simtă în siguranță pe terenul de airsoft. Următoarea listă cuprinde elemente esențiale pe care orice jucător de airsoft ar trebui să le aibă:

 • Replică Airsoft – este arma pe care o vei folosi pentru a trage bile de plastic. Există multe tipuri diferite, inclusiv pistoale, puști, mitraliere și chiar grenade. Să ți cont că exista și arme airsoft pentru copii.
 • Bile de Airsoft – sunt proiectilele pe care le vei folosi. Ele sunt de obicei realizate din plastic și vin în diferite greutăți, care pot afecta precizia și distanța.
 • Ochelari de Protecție – sunt absolut esențiali pentru jocul de airsoft. Ochii sunt extrem de vulnerabili la răniri, așa că este vital să porți ochelari de protecție în tot timpul jocului. Toate terenurile de airsoft necesită purtarea ochelarilor de protecție.
 • Mască Facială – deși nu este obligatorie pe toate terenurile, o mască facială poate oferi o protecție suplimentară pentru față și dinți.
 • Vestă Tactică sau Ham de Muniție – sunt utile pentru transportul suplimentar de bile, apă și alte echipamente.
 • Haine Potrivite – se recomandă haine rezistente și confortabile care să te protejeze de mediul înconjurător și de vânătăi. De asemenea, hainele ar trebui să se potrivească cu mediul terenului de airsoft pentru un plus de camuflaj.
 • Încălțăminte Potrivită – este important să ai încălțăminte care să ofere suport bun și tracțiune, în special pe teren accidentat.
 • Cârpa Mortului – este un tricou sau o cârpă dintr-un material roșu sau fosforescent pe care îl ții în mână dacă ai fost lovit. Aceasta indică celorlalți jucători că ai fost eliminat din runda curentă. Nu toate terenurile necesită o astfel de cârpă, dar este totuși un bun instrument de comunicare non-verbală în timpul jocului.
 • Baterii și Încărcătoare de Rezervă – dacă replica ta de airsoft este alimentată de o baterie, este o idee bună să ai o baterie de rezervă și un încărcător la îndemână. Iar dacă bugetul îți permite, recomandarea este să alegi un încărcător premium.

Înainte de a începe să te joci airsoft, asigură-te că ai toate aceste elemente și că ești pregătit pentru a respecta toate regulile și protocoalele de siguranță ale terenului pe care joci.

Ce Tipuri de Replici Există în Airsoft?

poza replica specna

Replicile de airsoft sunt proiectate să semene și să funcționeze asemănător cu armele reale, deși sunt mult mai sigure. Ele folosesc bile de plastic de mici dimensiuni, cunoscute sub numele de BBs, în locul muniției reale. Aceste bile sunt propulsate cu ajutorul unor mecanisme electrice și pot fi categorizate astfel:

 • Replici Airsoft cu Gaz: folosesc gazul (de obicei propan sau CO2) pentru a propulsa bila prin țeavă. Gazul este stocat în încărcător și este eliberat atunci când tragi.
 • Replici Airsoft cu Arc (Spring Powered): folosesc un arc pentru a propulsa bila. În momentul în care încarci arma, arcușul este comprimat, iar acesta este eliberat în timpul tragerii.
 • Replici Airsoft Electrice (AEGs): folosesc o baterie pentru a alimenta un motor care acționează un piston, care la rândul său propulsează bila. Acestea sunt cele mai populare și versabile replici de airsoft, având moduri de foc semi-automat și automat.

În continuare voi detalia câteva dintre cele mai populare tipuri de replici de arme de airsoft:

 • Puști de Asalt Airsoft (AEG – Airsoft Electric Guns): sunt unele dintre cele mai comune replici de arme de airsoft. Ele sunt alimentate electric și pot trage în mod semi-automat sau complet automat. Exemple populare includ M4, AK47, și G36. Și nu ai nevoie de permis pentru airsoft!
 • Puști cu Lunetă Airsoft (Snipers): sunt replici de arme de precizie cu foc unic, folosite pentru a trage la distanțe lungi. Puștile cu lunetă pot fi acționate prin arc sau pot fi alimentate cu gaz sau cu aer comprimat.
 • Pistoale Airsoft: sunt folosite în general ca arme secundare în cazul în care replica principală nu mai funcționează sau dacă jucătorul se află într-o situație în care o armă mai mică și mai manevrabilă este preferabilă. Acestea pot fi alimentate cu gaz, aer comprimat sau electric.
 • Mitraliere Airsoft: sunt replici de arme de airsoft care imită mitralierele reale, capabile să trage un număr mare de bile într-un timp scurt. Ele sunt de obicei alimentate electric.
 • Grenade Airsoft: sunt dispozitive care pot arunca mai multe bile de airsoft într-o zonă largă. Ele sunt alimentate fie cu gaz, fie cu un sistem mecanic de aruncare.
 • Shotguns Airsoft: aceste replici imită armele cu alice, trăgând mai multe bile odată. Poate fi actionate prin arc sau alimentate cu gaz.

Oricare ar fi replica de armă pe care o alegi, este important să te asiguri că este potrivită pentru stilul tău de joc și că respecți toate regulile și protocoale de siguranță ale airsoft-ului.

Care este Greutatea Bilelor Recomandată Pentru Airsoft?

punga cu bile airsoft

Greutatea bilelor de airsoft pot varia, iar cea mai bună pentru tine depinde de arma pe care o folosești și de stilul tău de joc. Iată câteva dintre cele mai comune greutăți de bile și pentru ce arme sunt de obicei recomandate:

 • 12g: sunt foarte ușoare și sunt de obicei recomandate pentru arme airsoft de joacă sau de calitate foarte scăzută. De obicei, nu sunt recomandate pentru replici airsoft de calitate superioară, deoarece pot provoca daune.
 • 20g: este greutatea standard pentru bilele de airsoft și este de obicei recomandată pentru majoritatea pistolilor electrici de airsoft (AEGs) de la începători până la nivel mediu. Aceste bile oferă un bun echilibru între viteză și precizie.
 • 25g: sunt un pic mai grele și oferă o precizie ușor mai bună la distanțe mai mari. Sunt de obicei recomandate pentru AEG-uri de nivel mediu spre avansat și pentru pistoale cu gaz.
 • 28g0.36g: sunt mai grele și sunt utilizate în general cu puști de lunetă sau AEG-uri de înaltă putere. Acestea oferă o precizie excelentă la distanțe mari, dar sunt mai lente.
 • 40g și mai grele: sunt foarte grele și sunt de obicei folosite doar pentru puști cu lunetă de înaltă putere. Acestea pot oferi o precizie excepțională la distanțe foarte mari, dar sunt foarte lente și pot fi mai greu de urmărit.

Este important să reții că mai grea este bila, cu atât mai lentă va fi, dar va fi mai stabilă în vânt și va putea să pătrundă mai bine prin vegetație. Bilele mai ușoare vor fi mai rapide, dar pot fi mai ușor influențate de vânt și de alte obstacole.

Ce Vârstă Trebuie Să Ai Ca Să Poți Juca Airsoft?

Vârsta minimă pentru a juca airsoft poate varia în funcție de țară, stat sau chiar de locația airsoft. În multe locuri, vârsta minimă este de obicei de 18 ani, dar unii operatori de teren de airsoft permit jucătorilor sub 18 ani să joace cu permisiunea sau supravegherea unui părinte sau tutore.

În România, reglementările pot fi diferite în funcție de terenul de airsoft și de clubul sau organizația care gestionează jocurile.

Este întotdeauna cel mai bine să verifici regulile specifice de vârstă cu operatorul terenului de airsoft sau cu organizatorul evenimentului înainte de a participa la orice joc sau eveniment de airsoft.

Sfaturi Pentru Începatori

jucator de airsoft ascuns in tufis

Dacă te gândești să te apuci de airsoft, iată câteva sfaturi utile pentru începători:

 • Închiriază înainte să cumperi: Airsoftul poate fi un sport costisitor, în special când vine vorba de achiziționarea echipamentului necesar. Înainte de a investi în propriul echipament, este recomandat să încerci să închiriezi. Multe terenuri de airsoft oferă opțiuni de închiriere pentru jucătorii noi, permițându-ți să încerci sportul înainte de a face o investiție semnificativă.
 • Caută grupuri locale de airsoft: Grupurile de pe rețelele sociale precum Facebook pot fi un mod excelent de a afla mai multe despre comunitatea locală de airsoft. Aceste grupuri adesea organizează evenimente, oferă sfaturi pentru începători și pot ajuta la găsirea altor jucători cu care să te antrenezi sau să concurezi.
 • Participă la un eveniment local: Înainte de a începe să joci, vizitează un eveniment local de airsoft pentru a vedea cum se desfășoară jocul și ce implică. Aceasta este o ocazie bună pentru a afla mai multe despre reguli, strategii și cum să folosești echipamentul.
 • Învăță regulile: Fiecare teren de airsoft are propriile sale reguli, iar respectarea acestora este esențială pentru siguranța și distracția tuturor. Asigură-te că înțelegi complet regulile înainte de a participa la un joc.
 • Investește în echipament de protecție: Siguranța este întotdeauna pe primul loc când vine vorba de airsoft. Chiar dacă alegi să închiriezi restul echipamentului, ar trebui să investești în propriul tău echipament de protecție a ochilor. Ochelarii de protecție sunt obligatorii pe orice teren de airsoft și sunt vitale pentru a te proteja de eventualele leziuni.
 • Folosește “cârpa mortului”: Unele terenuri de airsoft recomandă sau cer ca jucătorii să aibă “cârpa mortului”, o cârpă sau un tricou de culoare roșie sau fosforescentă pe care o ții în mână atunci când ai fost eliminat. Acest lucru ajută la clarificarea faptului că nu mai ești în joc și previne incidentele nedorite.
 • Fii un jucător fair-play: Airsoftul este un joc de onoare. Respectă regulile, joacă fair-play și amintește-ți că toată lumea este acolo pentru a se distra.

Concluzie

În concluzie, airsoftul este un sport captivant și dinamic, care combină elemente de strategie, simulare militară și mișcare fizică. Oferă un mediu unde poți să te distrezi, să te antrenezi și să înveți în același timp despre lucrul în echipă și despre tactici. Este esențial să rețineți că indiferent de modul de joc sau tipul de replică pe care o alegi, siguranța și respectul pentru ceilalți jucători sunt esențiale.

De la regulile de bază până la înțelegerea modurilor de joc și a echipamentului necesar, există multe de învățat atunci când începi să joci airsoft. Sper că acest ghid a oferit o introducere utilă în lumea airsoftului și te va ajuta să îți începi călătoria în acest sport interesant.

Dacă ești începător, amintește-ți să fii răbdător cu tine însuți. Nimeni nu devine expert peste noapte. Cu timpul, vei acumula experiență și îți vei îmbunătăți abilitățile. Până atunci, bucură-te de procesul de învățare și nu uita – scopul principal al airsoftului este să te distrezi!

George Popa

Salut! Numele meu este George Popa și datorită pasiunii pentru airsoft am creat site-ul Airsoft-Fans. Cu o experiență vastă în domeniu și o dragoste profundă pentru acest sport, doresc să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele prin articole și ghiduri practice. Misiunea mea este de a inspira și de a ajuta comunitatea airsoft să se dezvolte și să se bucure de fiecare moment petrecut în acest sport captivant.

Recent Posts