Este Legal Airsoftul în România? Reguli și Restricții


Airsoftul este un sport în care participanții se angajează în simulări realiste de luptă folosind replici de arme. Airsoftul a devenit popular în întreaga lume, inclusiv în România. Legalitatea airsoftului în țară este o întrebare tot mai frecventă în contextul interesului crescut pentru această activitate. Acest articol va explora legislația românească privind airsoftul, inclusiv cerințele legale, limitările și vârsta minimă pentru a-l practica.

Airsoftul este legal în România conform legislației în vigoare. Există prevederi și restricții specifice care trebuie respectate, inclusiv vârsta minimă pentru participare, cerințe privind deținerea și utilizarea armelor airsoft, precum și obligații referitoare la echipamentul de protecție și reguli de siguranță. Este important să se acorde atenție informațiilor actualizate și surselor autorizate cu privire la legalitate airsoftului în România.

Pentru a afla mai multe detalii cu privire la legislația airsoftului în România, continuă să citești articolul.

informații cu privire la legalitatea airsoftului in România

Legislația Privind Airsoftul în România

jucător de airsoft

În România, legislația privind airsoftul este reglementată de Legea armelor și munițiilor nr. 295/2004, Ordinul Ministerului de Interne nr. 112/2013 și Ordinul Ministrului Justiției nr. 81/2015. Aceste acte normative stabilesc reguli clare pentru deținerea, utilizarea și practicarea airsoftului în România.

Potrivit legislației românești, airsoftul este definit ca o activitate sportivă în care participanții utilizează replici de arme care proiectează bile de plastic de mici dimensiuni prin presiunea aerului comprimat. Armele airsoft sunt clasificate drept arme neletale și pot fi utilizate doar în scop recreativ sau sportiv, cu respectarea anumitor cerințe.

Reguli Și Restricții Privind Airsoftul În România

În continuare voi prezenta câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți pentru a juca airsoft în România în conformitate cu legislația în vigoare:

 • Vârsta minimă – în general vârsta minimă pentru airsoft este de 14 ani, însă minorul trebuie însoțit de un adult. În funcție de regulamentul intern al fiecărui teren de airsoft, vârsta minimă poate varia.
 • Echipament de protecție – este obligatoriu să porți echipament de protecție adecvat în timpul jocurilor de airsoft. Acesta include, dar nu se limitează la, ochelari de protecție, măști faciale, cască și vestă tactilă.
 • Armele airsoft – armele airsoft utilizate în România trebuie să fie clasificate drept arme neletale și să fie prevăzute cu un sistem de semnalizare vizibilă care să ateste acest lucru.
 • Transportul armelor – atunci când transporti armele airsoft, acestea trebuie să fie inoperabile și să fie plasate într-o cutie sau husă specială.
 • Autorizație de funcționare pentru organizatori – organizatorii jocurilor de airsoft trebuie să dețină o autorizație de funcționare eliberată de autoritățile competente.
 • Reguli de siguranță – respectă întotdeauna regulile de siguranță stabilite de organizatori și urmează instrucțiunile acestora cu privire la manevrarea și utilizarea armelor airsoft.
 • Respectul față de alți participanți – menține un comportament respectuos și fair-play în timpul jocului, evitând actele de violență sau comportamentul nesportiv.
 • Supravegherea evenimentelor – organizatorii jocurilor de airsoft trebuie să asigure supravegherea adecvată a evenimentelor pentru a preveni incidentele și pentru a asigura siguranța tuturor participanților.
 • Respingerea consumului de alcool și droguri – consumul de alcool și droguri este strict interzis în timpul jocurilor de airsoft.

Cum Transport Armele Airsoft?

poza cu arma airsoft transportată legal

Transportul și depozitarea sigură a armelor airsoft sunt aspecte importante pentru a respecta legea și a preveni orice incidente neplăcute. Iată câteva aspecte relevante în acest sens:

 • Transportul – în conformitate cu legislația, armele airsoft trebuie transportate într-o stare inoperabilă, de exemplu, cu bateria scoasă sau cu un dispozitiv de siguranță instalat. Acestea trebuie să fie plasate într-o cutie sau husă specială, care să le protejeze și să le acopere în timpul transportului.
 • Depozitarea acasă – atunci când păstrezi armele airsoft acasă, asigură-te că acestea sunt păstrate într-un loc sigur și inaccesibil pentru persoanele neautorizate. Poți utiliza cutii cu lacăt sau dulapuri securizate pentru a le depozita într-un mod adecvat.
 • În public – în timp ce te deplasezi către sau de la locul unde se desfășoară activități airsoft, este important să acoperi și să ascunzi armele airsoft într-un mod care să nu le facă vizibile și să nu creeze panică sau confuzie în public.

Airsoftul Și Alte Activități Similare

Este important să facem distincția între airsoft și alte activități similare, cum ar fi paintball-ul sau tirul sportiv. Fiecare dintre acestea are reglementări specifice în legislația românească. De exemplu, paintball-ul folosește arme care proiectează bile umplute cu vopsea, în timp ce airsoftul folosește bile de plastic. De asemenea, tirul sportiv are propriile condiții legale, fiind o activitate mai orientată către competiții și antrenament.

Pentru a afla unde poți juca airsoft în România și a descoperii cele mai interesante și spectaculoase terenuri de airsoft, poți citi articolulspecial dedicat acestui subiect.

Airsoftul Și Siguranța Publică

jucător airsoft cu echipament corespunzător

În ceea ce privește siguranța publică, legislația românească impune o serie de măsuri pentru a minimiza riscul asociat cu practicarea airsoftului. Aceste măsuri includ, printre altele, reglementări privind locurile în care pot fi organizate jocurile de airsoft, precum și obligația organizatorilor de a asigura supravegherea și controlul adecvat al evenimentelor.

Este important ca practicanții airsoftului să respecte aceste reguli și să acorde întotdeauna prioritate siguranței, atât a lor, cât și a celor din jur. Precauțiile și echipamentul de protecție adecvat sunt vitale pentru a preveni orice accident sau rănire în timpul jocului.

Concluzie

Airsoftul este legal în România, cu condiția respectării legislației și regulilor specifice. Cerințele impuse de lege sunt menite să asigure siguranța și responsabilitatea în practicarea acestui sport. Este important ca practicanții să fie conștienți de aceste cerințe și să le respecte întotdeauna pentru a evita consecințele legale și pentru a se asigura că airsoftul rămâne o activitate sigură și recreativă.

George Popa

Salut! Numele meu este George Popa și datorită pasiunii pentru airsoft am creat site-ul Airsoft-Fans. Cu o experiență vastă în domeniu și o dragoste profundă pentru acest sport, doresc să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele prin articole și ghiduri practice. Misiunea mea este de a inspira și de a ajuta comunitatea airsoft să se dezvolte și să se bucure de fiecare moment petrecut în acest sport captivant.

Recent Posts