Mecanismul Blowback În Airsoft: Ce Trebuie Să Știi


Airsoftul este un sport din ce în ce mai popular, care simulează situații tactice de luptă cu ajutorul replicilor de arme. În cadrul acestui sport, mecanismul blowback joacă un rol esențial în furnizarea unei experiențe captivante pentru jucători. 

Mecanismul blowback oferă o senzație autentică de recul, sporind nivelul de realism și imersiune pentru jucători. Există mai multe tipuri de mecanisme blowback disponibile, cum ar fi blowback electric (EBB), blowback pe gaz (GBB) și blowback pe CO2. Fiecare dintre acestea are caracteristici distincte, iar jucătorii ar trebui să aleagă tipul potrivit în funcție de preferințe personale, buget și tipul de joc.

În acest articol, vom explora termenul “blowback” și cum funcționează acest mecanism în airsoft, tipurile de blowback disponibile și factorii de luat în considerare în alegerea unei arme cu acest sistem.

mecanismul blowback in airsoft

Ce Este Blowback În Airsoft?

pistol airsoft cu blowback

Mecanismul blowback în airsoft se referă la mișcarea de recul a bilelor de plastic simulată de replicile de arme pentru a oferi jucătorilor senzația autentică a tragerii. Acest sistem implică eliberarea unei cantități mici de aer comprimat sau gaze pentru a împinge bilele înainte și a acționa un mecanism de revenire al închizătorului, replicând astfel mișcarea unui pistol sau pușcă reală. De aceea acest sistem este esențial pentru replicile care imită reculul.

În timp ce mecanismul blowback imită reculul real al armelor de foc, există și alte tipuri de mecanisme utilizate în replicile de airsoft. Câteva dintre acestea includ:

 • Mecanismul Non-Blowback (NBB): Aceste replici nu au funcția de recul, iar mișcarea bilelor este asigurată doar de presiunea aerului pentru a propulsa proiectilul.
 • Mecanismul Electric (AEG): Replicile AEG folosesc un motor electric pentru a acționa o pompă care comprimă aerul și propulsează bilele, oferind o funcționare automată și semiautomată.
 • Mecanismul pe Gaz (GBB): Replicile GBB utilizează gaze presurizate, cum ar fi propanul sau butanul, pentru a acționa bilele și pentru a oferi o mișcare de recul realistă.

Tipuri de Blowback Pentru Replici Airsoft

Există mai multe tipuri de mecanisme blowback în airsoft, cele mai comune fiind:

 • Blowback Electric (EBB): Replicile cu blowback electric sunt alimentate de un motor electric care acționează un mecanism de revenire al închizătorului. Această variantă oferă un recul simulat, dar mai puțin puternic în comparație cu replicile pe bază de gaz sau CO2. Deoarece sunt mai ușor de întreținut și mai prietenoase cu mediul, replicile EBB sunt ideale pentru începători și pentru cei care doresc o experiență mai accesibilă. De asemenea, replicile moderne pot beneficia de tehnologia MOSFET pentru o gestionare mai eficientă a curentului electric și pentru a extinde durabilitatea componentelor electrice.
 • Blowback pe Gaz (GBB): Replicile GBB utilizează gaze presurizate, cum ar fi propanul sau butanul, pentru a acționa mecanismul blowback. Gazele pot fi introduse fie într-un rezervor de gaz separat, fie direct în încărcătorul replicii. Jucătorii apreciază replicile GBB pentru realismul lor și pentru că sunt ideale pentru partide de airsoft cu accent pe autenticitate și simulare tactică. 
 • Blowback pe CO2: Asemănător replicilor GBB, cele cu blowback pe CO2 utilizează cartușe de CO2 pentru a acționa mecanismul de revenire al închizătorului. Aceste replici sunt cunoscute pentru puterea și reculul lor mai pronunțat, fiind preferate în special în scenarii de joc care cer un nivel mai ridicat de realism și acuratețe. Cu toate acestea, utilizarea CO2 poate duce la costuri mai mari în ceea ce privește cartușele și o presiune mai mare asupra componentelor interne ale replicii.

Este Bine Să Folosești Replici Cu Blowback În Airsoft?

arme airsofr cu blowback

Folosirea replicilor cu blowback în airsoft poate aduce multiple beneficii, însă alegerea acestora depinde de preferințele și stilul de joc al fiecărui jucător. Iată avantajele atunci când vine vorba de utilizarea replicilor cu blowback în airsoft:

 • Realism și senzația de recul: Unul dintre principalele avantaje ale replicilor cu blowback este realitatea sporită pe care o aduc în joc. Simularea reculului și mișcarea de revenire a închizătorului oferă jucătorilor o senzație autentică de tragerii, ceea ce crește nivelul de implicare și satisfacție în timpul partidelor de airsoft. Tot pentru accelerarea nivelului de autenticitate în airsoft contribuie și mecanismul de hop-up. 
 • Creșterea imersiunii și a experienței jucătorilor: Replicile cu blowback pot oferi o experiență captivantă și adrenalizantă, aducând jocul la un nivel superior de imersiune. Jucătorii se simt mai conectați cu replicile lor și cu întregul scenariu de joc, ceea ce adaugă o dimensiune specială competiției și distracției.
 • Feedback tactil și auditiv: Reculul simulat și sunetele produse de mecanismul blowback oferă jucătorilor un feedback tactil și auditiv în timpul tragerilor. Acest aspect adaugă o dimensiune suplimentară experienței de joc și ajută la creșterea senzației de satisfacție pentru jucători.
 • Stimulare mentală și strategică: Replicile cu blowback pot influența modul în care jucătorii abordează tactici și strategii. Simularea tragerilor reale îi determină să se concentreze mai mult asupra fiecărei bile airsoft trase, punând mai multă importanță pe precizie și planificare.

Care Sunt Dezavantajele Blowback-ului?

În ciuda avantajelor pe care le aduce utilizarea replicilor cu blowback în airsoft, există și câteva dezavantaje importante de luat în considerare înainte de a alege acest tip de armă:

 • Uzură mai mare a componentelor: Datorită mișcării de revenire a închizătorului, replicile cu blowback pot suferi o uzură mai mare asupra componentelor interne, cum ar fi pistonul și închizătorul. Aceasta poate conduce la înlocuirea  sau repararea acestor piese la intervale regulate, ceea ce poate adăuga costuri suplimentare pe termen lung.
 • Costuri suplimentare pentru gaze și CO2: Utilizarea replicilor GBB sau pe CO2 implică necesitatea procurării regulate a gazelor presurizate sau a cartușelor de CO2. Aceste costuri adiționale trebuie luate în considerare atunci când alegi un tip de replică.
 • Limitări în anumite condiții de joc: În anumite situații, cum ar fi partidele cu scenarii lungi sau în condiții meteo extreme, utilizarea replicilor cu blowback pe gaz sau CO2 poate fi limitată. Temperaturile scăzute pot afecta performanța gazelor presurizate, ceea ce poate reduce eficiența replicii.

Cum Să Alegi O Armă Cu Blowback

pistol airsoft blowback

Pentru a alege corect o armă cu blowback în airsoft, iată câțiva pași esențiali:

 • Tipul de joc: Identifică stilul tău de joc, tipul de scenarii preferate și nivelul de experiență. Dacă preferi jocuri cu o accentuare puternică pe realism și simularea tragerilor, replicile GBB sau pe CO2 ar putea fi mai potrivite. Ai putea să încerci și pistoale CO2 care sunt foarte puternice!
 • Bugetul disponibil: Stabilește un buget realist pentru achiziționarea replicii. Tipurile de blowback pot varia în preț, iar bugetul tău va influența alegerea. Replicile cu blowback pe gaz sau CO2 pot fi mai costisitoare decât cele cu EBB.
 • Cunoașterea tipurilor de blowback: Informează-te despre diferitele tipuri de mecanisme blowback disponibile (EBB, GBB, CO2) și înțelege avantajele și dezavantajele fiecăruia.
 • Testarea replicii: Dacă este posibil, testează replicile înainte de cumpărare. Asigură-te că te simți confortabil cu reculul și manipularea replicii.
 • Cercetare și recenzii: Consultă recenzii și părerile altor jucători pentru a obține o perspectivă mai amplă asupra performanței și calității replicilor.
 • Compatibilitatea cu accesoriile airsoft: Verifică dacă replicile pe care le iei în considerare sunt compatibile cu accesorii și îmbunătățiri, pentru a-ți personaliza experiența de joc.
 • Preferințe personale: În cele din urmă, alegerea armei cu blowback depinde de preferințele personale și de ce anume te atrage în acest sport.

Concluzie

Mecanismul blowback reprezintă o adiție semnificativă pentru experiența de airsoft, oferind o senzație autentică de recul și adăugând realism jocului. În funcție de preferințele fiecărui jucător și de cerințele specifice ale jocului de airsoft, pot fi alese replici cu blowback electric, pe gaz sau pe CO2. Este important să înțelegi avantajele și dezavantajele fiecărui tip de blowback pentru a face cea mai potrivită alegere în funcție de nevoile tale și să te bucuri de o experiență unică în lumea airsoftului.

George Popa

Salut! Numele meu este George Popa și datorită pasiunii pentru airsoft am creat site-ul Airsoft-Fans. Cu o experiență vastă în domeniu și o dragoste profundă pentru acest sport, doresc să împărtășesc cunoștințele și experiențele mele prin articole și ghiduri practice. Misiunea mea este de a inspira și de a ajuta comunitatea airsoft să se dezvolte și să se bucure de fiecare moment petrecut în acest sport captivant.

Recent Posts